Leaseauto bijtelling

Als je privé rijdt met een leaseauto dan heb je een zeer beperkt aantal kilometers dat je vrij mag rijden. Rijd je namelijk meer dan 500 kilometer per jaar dan krijg je te maken met een leaseauto bijtelling. Bij iedere auto is de bijtelling van te voren bepaald en wordt deze uitgedrukt in een percentage dat berekend wordt over de nieuwprijs van de auto. Veel mensen denken dat een bijtelling alleen van toepassing is als je een auto koopt voor je eigen zaak en dan privé gebruikt. Maar de leaseauto bijtelling is net zo goed van toepassing. Naast de eigen bijdrage leaseauto is dit een kostenpost waar u zeker rekening mee dient te houden.

Bijtelling leaseauto berekenen

Als u wilt weten hoeveel geld u maandelijks of jaarlijks kwijt bent vanwege de leaseauto bijtelling die voor u geldt kunt u dit gemakkelijk uitrekenen. Afhankelijk van de CO2 uitstoot die uw leaseauto heeft kent de auto een bijtelling van 0%, 14%, 20% en 25%. Rijdt u privé niet meer dan 500 kilometer per jaar met uw leaseauto, dan is er geen enkel probleem. Dit aantal kilometers is namelijk vrijgesteld voor de bijtelling. Komt u ook maar één kilometer hierboven uit dan is de bijtelling leaseauto wél van toepassing. Het bedrag dat u moet betalen wordt berekend over de nieuwwaarde van de auto.

Stel uw leaseauto heeft een nieuwwaarde van €30.000 en er is een bijtelling van 25% van toepassing op de auto. Dit houdt in dat u over het gehele jaar een bedrag van €7.500 bij uw inkomen moet optellen. Via de inkomstenbelasting betaalt u op deze manier voor het privégebruik van de auto. Afhankelijk van de belastingschaal waarin u zit betaalt u naar ratio wat meer of minder voor de leaseauto. Gemiddeld genomen bent u in ieder geval zo’n €3.000 – €3.500 aan kosten kwijt aan de bijtelling.

Als u daarnaast uw eigen bijdrage ook nog eens optelt bij uw bijtelling kan het maar zo zijn dat u jaarlijks meer dan €7.500 aan kosten heeft voor uw leaseauto en is het de vraag of u wel echt zo voordelig uit bent met uw leaseauto. Kijk daarom altijd goed wat de totale kosten zijn voordat u besluit een leaseauto te nemen.

Geef een reactie