Kosten leaseauto werknemer

Een werkgever stelt vaak een leaseauto beschikbaar aan een werknemer als deze veel moet reizen voor het werk. Het voordeel van een leaseauto is dat deze één keer in de zoveel jaar omgeruild kan worden voor een nieuwe auto. U rijdt als werknemer dan vaak zonder veel problemen wat uw werkgever natuurlijk belangrijk vindt. Echter kan het ook zijn dat u de leaseauto privé ook gaat gebruiken. De werkgever mag in dat geval besluiten om een deel van de kosten van de leaseauto bij u in rekening te brengen. Dit vormt voor u dan het eerste deel van de kosten leaseauto werknemer.

Zoals aangegeven is dit het eerste deel van de kosten. U heeft namelijk nog meer kosten leaseauto werknemer. Hoe zit dit precies? Doordat u geen eigen auto heeft, loopt de belasting inkomsten mis. De overheid vindt het ten opzichte van andere weggebruikers niet eerlijk dat u geen kosten heeft voor de auto en de wegenbelasting en rekent daarom een bijtelling. Dit os een bedrag dat u jaarlijks bij uw inkomen voor de inkomstenbelasting op moet tellen. De hoogte van het bedrag is van twee factoren afhankelijk.

1. De hoogte van de bijtelling (0%, 14%, 20% of 25%)
2. De nieuwprijs van de auto

Het percentage voor de bijtelling is afhankelijk van de mate waarin de auto een belasting vormt voor het milieu. Elektrische auto’s zijn zeer vriendelijk voor het milieu en kennen een bijtelling van 0%. Grotere auto’s die op diesel of benzine rijden vallen vaak onder de 25% bijtelling. Kleinere en zuinige auto’s en ook hybride auto’s vallen meestal onder 14% of 20% bijtelling. Het percentage moet u toepassen op de nieuwprijs van de auto. U moet dus jaarlijks tot aan een kwart van de nieuwwaarde van uw leaseauto bij uw inkomen optellen. Uw belastingschaal voor de inkomstenbelasting bepaalt uiteindelijk hoe hoog uw netto kosten zijn.

Bijtelling + eigen bijdrage

De totale kosten leaseauto werknemer berekent u dus door de eigen bijdrage en de netto kosten van de bijtelling bij elkaar op te tellen. Het bedrag dat hier uit komt vormen uw kosten voor de leaseauto.

Geef een reactie