Kosten leaseauto berekenen

Twee zaken zijn erg belangrijk bij het berekenen van de kosten van uw leaseauto. Wat is de fiscale bijtelling en welke kosten van een leaseauto van de zaak komen voor uw rekening. Als u dit namelijk helder heeft dan kunt u uitrekenen of het hebben van een leaseauto financieel interessant voor u is.

Want het hebben van een leaseauto lijkt helemaal geweldig. Geen kosten meer voor tanken en onderhoud en ook de verzekering van de auto is geheel verzorgd en betaald. Toch kan een leaseauto nog een hoop geld kosten. Vandaar dat de kosten leaseauto berekenen verstandig en noodzakelijk is.

De kosten van een lease auto bestaan uit een aantal factoren, namelijk:

Eigen bijdrage leaseauto

U krijgt van uw werkgever een bepaald budget om een auto te leasen en samen met uw werkgever bepaalt u wat uw eigen bijdrage aan de leaseauto is. Dit bedrag dient u maandelijks te voldoen en vormen dus een deel van uw kosten aan uw leaseauto.

Bijtelling

Behalve enkele energiezuinige auto’s geld voor iedere leaseauto een fiscale bijtelling. Dit bedrag moet bij je loon voor de inkomstenbelasting worden opgeteld en hierover moet je belasting betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de hoogte van ┬áje inkomen, de cataloguswaarde van de betreffende auto, de leeftijd van de auto en de mate van milieuvriendelijkheid van de auto.

Overige kosten

Naast de bovenstaande kosten zijn er ook nog aanvullende kosten. Neem je de auto bijvoorbeeld mee op vakantie naar het buitenland, dan zijn de brandstofkosten niet meer gedekt. Die komen dan voor eigen rekening. Ook andere kosten, zoals bijvoorbeeld parkeerkosten, zijn voor eigen rekening.

Om de exacte kosten van een leaseauto te berekenen dien je te kijken naar de volgende punten:

– de catalogusprijs;
– ficale bijtelling;
– je bruto jaarinkomen;
– leasen via het bedrijf of privat lease;
– het leasebudget;
– je eigen bijdrage

 

Geef een reactie