Eigen bijdrage leaseauto

Een leaseauto kan een voordelige uitkomst zijn. Als je zakelijk veel moet rijden dan is een auto van de zaak een goed blijk van waardering van je werkgever. Je werkgever gaat er echter ook vanuit dat je ook privé met de auto gaat rijden en kan daarom een eigen bijdrage leaseauto vragen.

De eigen bijdrage leaseauto is op vrij veel leaseovereenkomsten van toepassing. Het is ook niet meer dan redelijk dat uw werkgever er vanuit gaat dat als u de auto van de zaak ook privé gebruikt, u ook een deel van de leasekosten voor uw rekening dient te nemen. De hoogte van deze eigen bijdrage bepaalt u in onderling overleg met uw werkgever. Zorg ervoor dat u een realistisch bedrag afspreekt, dat zowel voor uw werkgever als voor uzelf dragelijk is. Pas er ook voor op dat de werkgever niet een groot deel van de leasekosten op uw bordje legt. Het zou dan maar zo kunnen dat door de eigen bijdrage de kosten voor de leaseauto zo hoog worden dat deze niet meer voordelig voor u is.

Eigen bijdrage en bijtelling

Naast de eigen bijdrage voor uw leaseauto heeft u ook nog eens te maken met de bijtelling. Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé met uw auto van de zaak, dan bent u verplicht een bedrag bij uw loon op te tellen. Een auto kan 05, 14%, 20% of 25% bijtelling hebben. Een auto met een hoge bijtelling en een eigen bijdrage van 300 tot 400 euro per is misschien dan niet eens een voordelige optie voor u. Mocht u samen met uw werkgever niet een passende eigen bijdrage voor de leaseauto overeen kunnen komen, vraag dan eventueel een derde om te bemiddelen om zo te bepalen welke bijdrage reëel is. Zo’n derde partij zou bijvoorbeeld de leasemaatschappij kunnen zijn.

Geef een reactie